Monday, 12 January 2015
Grilled Beef Steak
Semalam Brader Cipun teringin sangat nak makan grill beef, so apa lagi...Masuk dapur, berperang la dengan segala kuali, periuk belanga bagai hahaha
Berejam jgak la nak tunggu daging tu defrost haha pukul 9 malam baru keluarkan daging dari peti, memang keras macam batu la haha tapi mengidam punya pasal, tunggu jugak...
Brader Cipun memang suka makan daging, tak kisah la sup daging ke, kari daging ke, kurma daging ke, asalkan daging jer, perghhhh berkocak nafsu makan ni bahaha...
So lepas ais da defrost, bawa keluar bahan untuk perap daging...tapi... before tu kene toskan daging tu dengan garam, sebab dia, nak bagi air dari daging tu keluar, jangan letak garam banyak sangat, kang daging korang masin, laki or mak korang komen negatif, jangan cari Brader Cipun pulak hahaha
Sementara tunggu daging tu kering airnye, kita prepare dulu bahan2 untuk perap daging tu.. Apa baha2nya? senang je haa...lada hitam, sos tiram dan sedikit gula.. lada hitam tu blender la dulu kasi halus, kang korang letak sebiji2 tu, mak mertua makan kang, hangin satu badan tergigit lada tu bahaha
Bereh, da siap blender lada hitam tu, kita amik daging yang kita tos dengan garam tadi, kita taburkan lada hitam tu sesedap rasa...Tapi.....sebelum tu, korang buang2 sikit la lebihan garam yang kat daging tu...Ok, lumurkan daging dengan lada hitam tu, pastu campur sikit sos tiram, mandikan daging korang dengan sos tiram and lada tu...perghhh kalu tengok memang geram la kan haha...Tak siap lagi, gula tadi korang nak campak mana? haa campak la sikit dalam daging tu, same jugak, korang gaul-gaulkan daging tu dengan kesemua bahan tadi...woohooo siap, tinggalkan dulu dalam setengah jam...Nak sedap kene peram dalam 1-2 jam tapi Brader Cipun da terliur sangat tengok daging tu, tak boleh tahan hahaha
Setel...skang panaskan pan korang..Nak senang grill daging ni, buat dalam pan la sebab die leper, kalu dalam kuali kang air daging n minyak tu bertakung, tak sedap, jadi macam daging goreng je kang hahaha
Ok, bila pan da panas, korang letak la minyak cket untuk elak die melekat and cepat hangus...Letak la daging korang tu atas pan tu...Ingat api kene kecik and kene rajin flip daging korang tu, jangan biar lama untuk setiap side, baru la daging tu masak dalam tapi luar tak hangit...haaaa renyah kan, tapi nak sedap kene rajin la hahaha
Macam mana nak tau daging korang rare? medium rare? well cooked? Tips dia Brader Cipun nak ajar...
Amik tangan kiri...tengok tapak tangan korang..ok temukan ibu jari dengan jari telunjuk, pastu gune jari telunjuk tangan kanan, tekan daging tangan korang yang berada diantara ibu jari dan tapak tangan, then korang try tekan daging yang korang grill tu, sama tak kelembutan dengan isi jari korang tadi? kalu sama, daging korang RARE, kalu nak MEDIUM RARE pulak, temukan ibu jari dengan jari tengah korang, tekan daging jari korang yang berada diantara ibu jari dengan tapak tangan tu, tu utk medium rare, kalu nak WELL COOKED, ibu jari temukan dengan jari manis...hahahaha faham tak??cuba2...tu care die nak tau daging kita rare, medium rare or well cooked tanpa perlu hiris untuk tengok daging korang tu, kang da hiris, da tak cantik maa...
So bila da siap, JANGAN terus hiris daging korang untuk dihidang....sebab daging yang dah siap grill and masih panas akan keluarkan air bila kita hiris dia...air ni yang buat kita rasa daging tu sedap, kalu da terkeluar airnya, kurang sedap la daging kita nanti....Habis tu macam mana Brader Cipun?? korang kene la rest kan daging tu, tinggalkan daging tu pada suhu bilik selama 2 jam!! tu maksimum la, minimum dia dalam 30 minit pun da ok...Kenapa kene rest kan daging tu Brader Cipun?? sebab bila daging tu tengah panas2, air akan berkumpul di tengah2 daging tu, bila kita rest kan daging tu, air tu akan menyerap balik ke sekitar2 daging tu sampai ke bahagian paling luar, so air die akan sekata, sebab tu kadang2 kita tengok dari luar nampak macam garing tapi dalam dia still pink2 lagi..gitu la caranya nak bagi texture daging tu nampak cantik...
Ok bila da siap hiris, hidang la and makan!! hahaha nak sedap lagi, korang siram sikit dengan madu, layer2 sikit jer...perghhh Brader Cipun kompom rase dia seminggu tak lupe punya hahaha bawah ni Brader Cipun share sikit gambar grilled balck-pepper beef yang Brader Cipun buat hehehe...
Nampak ruangan komen kat bawah tu??tak kene bayar pun kalu korang nak drop komen or whatever, sharing2 lah kite nyerrrr....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment